DeltaCare Dienstverlening Logo

Do’s en don’ts bij het reinigen van zonnepanelen

Zijn de zonnepanelen op jouw bedrijfspand vuil geworden? Door stof, bladeren, en vogelpoep loopt het rendement flink terug. Helaas is een flinke regenbui niet altijd voldoende om de zonnepanelen schoon te spoelen. Maar hoe ga je te werk en waar moet je rekening mee houden? We zetten de belangrijkste facts voor je op een rij.

Vuile zonnepanelen gaan ten koste van het rendement

Om je bedrijfspand te verduurzamen heb je ervoor gekozen om zonnepanelen te laten plaatsen. Top! Maar na verloop van tijd zal je zien dat het rendement van de panelen terugloopt. De reden?
Vuil, zoals Saharazand en stuifmeel vormen een klein laagje op de panelen en de cellen kunnen het zonlicht daardoor minder goed opvangen. En dat is niet het enige probleem. Ook vogelpoep op de zonnepanelen zorgt ervoor dat deze minder goed werken. Ze kunnen er zelfs door beschadigen, omdat vogelpoep een agressieve samenstelling heeft. Kijk maar eens wat het met de lak op je auto doet.

Over hoeveel rendement je verliest door vuile zonnepanelen zijn de meningen verdeeld, maar als je op onderzoek uitgaat dan leer je dat het ergens tussen de 4 en 10% ligt.

Worden zonnepanelen schoon van regen?

Veel leveranciers van zonnepanelen geven aan dat zonnepanelen met een flinke regenbui vanzelf schoon spoelen. En dat is gedeeltelijk waar. Afhankelijk van de hellingshoek van de panelen zal stof en ander vuil er voor een deel afspoelen, maar helemaal schoon wordt het niet. Sommige vervuiling hecht zich té vast aan het oppervlakte. Eens in de zoveel tijd zal je de zonnepanelen dus toch een poetsbeurt moeten geven.

Zonnepanelen laten reinigen of zelf doen?

Zonnepanelen kan je uiteraard prima zelf reinigen. Maar voordat je een vakantiekracht of facilitaire collega het dak opstuurt, is het heel belangrijk om met een paar dingen rekening te houden. We hebben de belangrijkste do’s en don’ts bij het reinigen van zonnepanelen voor je op een rij gezet:

  • Gebruik geen kraanwater
    Kraanwater bevat onder andere nitraten, zout en kalk. Deze bestanddelen blijven achter als de panelen opdrogen na jouw poetsbeurt. Dit zorgt er dan alsnog voor dat de zonnecellen niet optimaal kunnen werken. Voor het reinigen van zonnepanelen kun je het beste osmosewater gebruiken. Dit is gedemineraliseerd water in haar puurste vorm.
  • Werk niet met een hogedrukspuit
    Hogedruk is niet geschikt voor zonnepanelen. Door de druk van het water beschadig je het glas of de kabels van de panelen. 
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen, harde borstels of schuursponzen
    Zonnepanelen zijn kwetsbaar en de kans dat schoonmaakchemie de zonnepanelen aantast of beschadigt groot.
  • Denk aan de veiligheid
    Zonnepanelen liggen in de regel natuurlijk niet op de meest makkelijk bereikbare plaats. Zorg dat je maatregelen neemt om te voorkomen dat je valt of uitglijdt. Gebruik dus bij voorkeur professionele valbeveiliging als je het dak opgaat.
  • Belast de panelen niet
    Ga niet op de zonnepanelen staan of zitten. Probeer zo min mogelijk op de zonnepanelen te leunen. 

Zonnepanelen professioneel laten reinigen

Natuurlijk is er ook een eenvoudigere oplossing: jouw zonnepanelen laten reinigen door een schoonmaakbedrijf. Het grote voordeel is dat je geen materialen hoeft aan te schaffen, maar ook dat zij precies weten hoe ze dat veilig kunnen doen. Onze specialisten beschikken over de juiste middelen en materialen, zoals  telescoopstelen en osmosewater. Bovendien zijn zij gecertificeerd om op hoogte te werken en standaard uitgerust met hoogwerksystemen en valbeveiliging.

We geven je graag advies over het beste moment en frequentie van het onderhoud van de zonnepanelen op jouw bedrijfspand. De beste tijd om dit te laten doen is bijvoorbeeld aan het begin van de lente. En tijdens een droge zomer, of in een industrierijk gebied, kan het nodig zijn om de panelen vaker te laten reinigen.

Neem gerust eens contact met ons op voor een advies en een vrijblijvende prijsopgave.

Vrijblijvend advies aanvragen